Datum House by Rob Kennon Architects in Melbourne, Australia

Datum House by Rob Kennon Architects in Melbourne, Australia


undertaking: Datum HouseArchitects: area: Abbotsford, Victoria, AustraliaArea: 1,959 squareftPhotographs through: 

The Datum house project is a recuperation and renovation mission by means of Melbourne-primarily based studio . It entails the refurbishing of an current Victorian weatherboard house and its transformation right into a contemporary residing which could accommodate the normal lives of the client’s own family.located within the Abbotsford suburb of Melbourne, Australia, the Datum house has gone through a full-size recovery and addition paintings with a intention to differentiate each practical quarter of the house by smart use of extent and light.

This existing Victorian weatherboard residing required substantial recuperation and unique paintings to match its new young family. the primary goal in this south-going through block become to differentiate each purposeful sector by way of adjusting quantity and light, rather than substances or making plans. A conscious datum line that runs via the addition amplifies the changes in volume. Internally, changed plywood panels run below the datum with plaster above, whilst externally, painted recycled brickwork runs under and shiplap hardwood cladding features above. The alteration in materials above the line highlights volumetric shift, at the same time as the feel of brickwork and grain of plywood extenuates light and shadow under the line. A comparable idea is replicated within the rest room tiling.

The distinct roof profile is simplistic in shape but particularly generous in volume, matching the volume shifts interior. within the dining and kitchen area, the ceiling rakes from the low point of the datum to a vast height, accomplishing morning sun thru the high-degree glazing to the east.

two sections of huge sliding doors, which get admission to the rear garden, frame perspectives to the outside swing and a lemon tree, nostalgia from the sites migrant heritage, drawing the youngsters outside.

adjoining to the principle residing space is a separate room with an asymmetrical cathedral ceiling, the peak accentuated via a hanging, black metallic fire, backdropped by using views of the outdoor and the industrial constructing beyond. on the room’s opposing stop, the space is opened to northern light by using a courtyard, which additionally presents mild and views to the adjoining kitchen, living and rest room areas. The courtyard may be accessed without delay from the road, appearing as a 2nd, less formal entry to the home.

The rear studio is separately leased, with get entry to from the rear lane, this transitions the assignment from public to personal. The laneway elevation is separated into masonry, timber and corrugated iron additives to take a seat conveniently with the scale and substances in the laneway. The skillion roof volumetrically and visually connects to a neighbouring Robinia tree and sky beyond.

Source: Here

Datum House by Rob Kennon Architects in Melbourne, Australia Photo Gallery