Hornbill House by Biome Environmental Solutions in Nilgiri, India

Hornbill House by Biome Environmental Solutions in Nilgiri, India


mission: Hornbill HouseArchitects: location: Nilgiri, IndiaArea: 1,614 squareftPhotographs with the aid of: 

The Hornbill house is a renovated bungalow that is hidden deep inside southern India’s forests. It become designed through  to offer the perfect retreat amongst nature for those who need to escape the busy metropolis lives.The Hornbill residence is part of a one hundred thirty five-acre property to be able to offer 9 bungalows in total when finished, all of them scattered across a tea and coffee plantation.

Hornbill house, is located at O’land estate, a tea and espresso plantation. The estate is an “stop of the street property”, bordering woodland lands and commanding impressive perspectives. The estate had an present bungalow which wished upkeep and the quick referred to as for an additional 8 bungalows to be constructed in this 135 acre estate which could then be rented out as farm stays. Out of those nine buildings, three have been found out.

In subsequent discussions with the purchaser, we cautioned that these bungalows be placed over the expanse of the property in preference to a close knit improvement.

The concept become to provide privateness to the guests and a new and varied revel in to a returning guest. The property already had motor-able roads and usable footpaths within and consequently those have been used to attain the unique locations effectively. hence the building sites have been chosen based totally at the views, easy get entry to to a road or footpath, and terrain.

The Hornbill residence is positioned on an antique drying backyard sitting on the edge of a water fall. The residence opens onto the views of this water fall, a valley with a backdrop of layers of mountains in special colors of blue of the sky, and inexperienced of the tea gardens, thereby integrating each of these views strategically from a unique direction from in the residence. all the rooms have major view of any such capabilities, even as having a glimpse of the rest.

The walls are composite, of stone on the out of doors and dirt bricks at the interior. The outdoors stone partitions blends with the rock face near to which the building is placed and subsequently rooted to it’s surroundings whereas the internal mud partitions offer a sense of heat and refuge. The hanging roof of the villa invokes a feel of flight that one feels at the same time as gazing at the perspectives of the valley and hills from within the building.

Source: Here

Hornbill House by Biome Environmental Solutions in Nilgiri, India Photo Gallery