Villa Ypsilon by LASSA Architects in Finikounda, Greece

Villa Ypsilon by LASSA Architects in Finikounda, Greece


venture: Villa YpsilonArchitects: location: Finikounda, GreeceArea: 1,614 sq.ftPhotographs via: NAARO

 have finished their layout for the Villa Ypsilon task that is located on an olive grove in Finikounda, Greece. It is straightforward to notice in which the challenge gets its name from – whilst considered from above, this ultra present day homestead is clearly defined by way of its Y-fashioned green roof which lowers gradually until it merges with the landscape, becoming a sort of an extension of the terrain.The format of this house is made from two fundamental sections. The private vicinity incorporates three bedrooms and bathrooms at the same time as the social vicinity is where the kitchen, the living room and courtyard get admission to are positioned.

positioned in an olive grove in southern Peloponnese, this summer season house is characterised by means of an Ypsilon shaped inexperienced roof that acts as both an reachable extension of the terrain, at the same time as framing the most significant perspectives from the internal out. The task was designed by means of London and Brussels primarily based architects Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd from LASSA architects (lassa-architects.com). The roof’s bifurcating pathways outline three courtyards that form awesome hemispheres with precise occupancy depending at the route of the solar. The house is located on the pinnacle of a hill which provides vistas closer to the bay of Schiza and Sapientza as well as mountain views towards the east. the peak of the residence is confined to the top of the olive bushes to permit its integration with the surrounding landscape.

The interior areas are organized in two main parts: A extra non-public place containing 3 bedrooms and lavatories with views towards the east and a extra common place towards the south containing the kitchen region and the dwelling room which provide continuous get right of entry to to all three courtyards. The flow thru, around and on pinnacle of the residence bureaucracy a continuous promenade comprising indoor and out of doors activities. The shape of the concrete shell coupled with the planted roof and pass ventilation method offers an environmental reaction which prevents the want for mechanical cooling systems. The faraway location of the task in mixture with the restricted finances and non-general geometry brought about a production approach that known as for a large quantity of off-web page prefabrication and self-meeting which allowed to lessen the development time to 7 months with out compromising something in phrases of high-quality or exceeding the price range. “We decided to buy a CNC gadget that allowed for enormous prototyping and the manufacturing of non-widespread elements. This protected the concrete shell formwork, the livingroom misplaced formwork/acoustic ceiling, custom window frames, interior furniture and partition systems as well as panorama and pool formers.” Theo Sarantoglou Lalis This ‘hands-on’ approach allowed for a minimum use of business ‘off-the-shelf’ products at the same time as rather favoring locally sourced substances together with concrete, terrazzo and marble.

Source: Here

Villa Ypsilon by LASSA Architects in Finikounda, Greece Photo Gallery