YAK01 House by AA-D in Bangkok, Thailand

YAK01 House by AA-D in Bangkok, Thailand


undertaking: YAK01Architects: vicinity: Bangkok, ThailandArea: 5,381 sq.ftPhotographs by: Piyawut Srisakul

 , brief for Ayutt and associates layout, is the studio behind the YAK01 challenge in Bangkok, Thailand. this modern house represents a groovy modern-day residing area stimulated through conventional architecture.Its L-fashioned outline enables to bring extra sunlight all through the complete day as well as it leaves just sufficient area for a decently sized lawn with a swimming pool.

YAK01 is a new modernly designed residence placed on Yen Akat street, Bangkok, Thailand. The house is specifically designed for a small current family. it is composed of a 560 sq.m private land and 500 sq. m usable internal area. despite the fact that the usable space of the land is constrained, the consumer wanted a current residence with sun sun shades and rain protections in addition to a large greenery place to enjoy. After numerous hours of layout making plans and conferences, the architect proposed cantilevering almost half of the house over the floor floor place. this would unlock extra area in the garden at the same time as following the guidelines. The house is designed in L form to beautify the usable space and inexperienced region. One side of the wall of the house is designed near an adjoining plot of land to maximize the green area. The lavatories, service regions, storages and staircases are designed as buffer zones to soak up the warmth and offer more privateness for the principle private area at the north. maximum of glass partitions also are inside the north of the residence which will obtain herbal sunlight for the reason that northern sunlight is the least intense in Thailand. similarly, 50 percent of the land is an open space for gardening that can be visible from each perspective. The swimming pool is placed in parallel with the building to attract cool air into the residence. The architect’s foremost worries are to preserve the building cool during sunlight hours and provide cross-ventilation from opposing windows for each room. The layout not simplest satisfies the client’s want, but also affords a natural ventilation and beneficiant outside vicinity compared with that of a small plot with comparable surrounding residences.

The floor ground is arranged as a Thai conventional residence design with a important courtyard that functions as a characteristic lobby and distributor earlier than accessing to the main residing area. A staircase enclosed in a glass box is floating over this underlying front garden as a prime function for the entrance.

the main dwelling area is positioned within the middle as the floating pavilion in which the family can experience the outside garden and swimming pool. The residing space at once connects to the terrace, the garden and the swimming pool with double -top folding windows that facilitate the fusion of areas. The technique of situating a swimming pool inside the back of the house produces a area that is numerous and suitable to numerous activities.

the master bedroom upstairs is totally cantilevered over the complete period of the front foyer. it's miles designed in a cubic form to create feature architectural detail. The design does no longer most effective enhance the aesthetic element but also provide shading to the house in the equal style as a conventional Thai house. To contain a cutting-edge feeling to the residence design, the architect set up custom designed Silver Aluminum Extrusion Strip vertically on the wall of the main bedroom and grasp bathroom. The strips make the house appear like a silver box floating on a black granite sheet under. This Aluminum strips are also designed for air buffer insulation to calm down the principle bed room space.

the other bedrooms are positioned on some other side of the house through extending on top of the swimming pool on a cantilevered concrete slab enclosed by using a big glass wall with black aluminum cladding.

Source: Here

YAK01 House by AA-D in Bangkok, Thailand Photo Gallery