VDB Residence by Govaert & Vanhoutte Architects near Ghent, Belgium

VDB Residence by Govaert & Vanhoutte Architects near Ghent, Belgium


challenge: VDB ResidenceArchitects: region: Sint-Martens-Latem, BelgiumArea: eight,708 squareftPhotographs by: Courtesy of 

 is a nicely-hooked up Belgian studio which has already been referenced on our site whilst we featured their DBB residence undertaking. Now, we’ve come across another extraordinary present day domestic design by way of this studio which became impossible to face up to showcasing.

The VDB house by using  is placed just southeast of Ghent, Belgium on a plot alongside the Leie river in Sint-Martens-Latem. It turned into designed thru a chain of concrete planes that fold round a significant swimming pool. The indoors is showered in daylight via the glazed facade that also permit the owners to enjoy the perspectives.

The river Leie, that runs via the ancient town Ghent is widely recognized for its leisure boating. a bit in addition downstream from the city centre of Ghent, many boats lessen throttle or come to a complete forestall to gaze upon a house, pretty unique from the opposite homes alongside the river. Amidst a golf terrain like garden lies a sculptural concrete bachelor pad, grafted at the life-style of its owner.

The view from the river shows an extended floating horizontal concrete framework that defines the ground ground, inner in addition to outdoor. The floor floor holds all day features, the pool vicinity, and pool house. A 2nd smaller concrete volume carries the grasp mattress & bath room and extra bed / bath rooms. A personal terrace on the roof, related best to the main bedroom, has a lowered ground in the direction of the pinnacle of the extent, growing a non-public out of doors space with marvellous perspectives toward the river and the garden.

The whole ground floor area is strongly directed towards the river. maximum parts of the facade are completely glazed to allow as tons visibility with the lawn and river as possible. To permit more privateness, the timber container like quantity that holds the pool house, may be prolonged with sliding panels, to completely hide the pool region from the passing boats on the river. The the front façade closer to the street is in part closed by way of a wooden plane, retaining 2 entrance doors and a gate closer to the auto elevator. An inclined aircraft allows the doorway on the accelerated concrete slab of the framework. The night quarters on the primary stage are absolutely unfolded toward the garden, and closed off by using concrete walls in the direction of the street and river. every bedroom has a non-public terrace.

Nightly sports live underground. Descending the steps alongside the glazed the front façade, the intense ground ground turns into darkish & cosy inside the cave. wooden and black Moroccan tadelakt set the tone. the focal point within the basement lies on the huge window in the back of the bar, revealing the internal of the pool. The bar at the back of the pool window, a DJ booth, a glazed wine cupboard, the long lounge benches, the area for one of a kind cars, a built in cigar cupboard, are the embodiment of an different underground membership.

Source: Here

VDB Residence by Govaert & Vanhoutte Architects near Ghent, Belgium Photo Gallery