Beachyhead Residence by SAOTA in Plettenberg Bay, South Africa

Beachyhead Residence by SAOTA in Plettenberg Bay, South Africa


project: Beachyhead ResidenceArchitects: location: Plettenberg Bay, South AfricaPhotographs by using: 

if you’ve been following our website online updates, you’ve in all likelihood got here throughout the which we lately showcased. It became a highly-priced modern domestic designed by way of the quite famous South Africa-based totally studio . 

today, we are returned with but some other breathtaking assignment by means of the leading South African architecture studio. We’d like to provide considered one of their ultra-modern residential designs – the Beachyhead residence that's placed in Plettenburg Bay, South Africa, overlooking Robberg seashore.This specific home is designed to paint soothing vistas of the ocean. It’s designed commenced as a easy box but it resulted into some thing actually brilliant.

hovering over the dune and a stone throw from Robberg seashore in Plettenberg Bay, the design become conceived as a easy box which captures and frames the ocean view. The outer shell of the field is completed in a tough herbal texture that references back to the dune, contrasting with the clean monitor and soffit that tapers to create a delicate frame.

From the road, the dimensions of the house is understated, with living areas hid on a lower degree. strong horizontality is articulated in the entrance canopy, that is planted with indigenous shrubs cascading over the slab aspect.

Taking benefit of the extraordinary perspectives – with Robberg peninsula to the south-east and the Outeniqua Mountains inside the distance closer to the north – the southern segment of the house is better and looks to be sliced off from the northern element in a sculptural manner. This beginning extends vertically thru the constructing, washing northern mild into the deeper areas of the residence. Lit from a skylight above, the steps are delicately suspended in this void, additionally allowing views through it.

The geometry of the staircase keeps as a diagonal line that extends the cantilevering amusement terrace. The centrally-located kitchen serves the living spaces and northerly courtyard. The kitchen volume opens upwards to the bed room gallery, allowing northern light into the gap.

placed at the decrease terrace, the pool connects to the main amusement spaces with the aid of a stone staircase, articulated as part of the plinth. With a water level that is slightly raised above the deck surface; a rim flow all round creates the impact that this reflective water body slots into the timber deck. This in addition creates unity among this subtle, smooth-flowing domestic and its herbal surroundings.

Source: Here

Beachyhead Residence by SAOTA in Plettenberg Bay, South Africa Photo Gallery