House on Formentera Island by Marià Castelló Martínez in Spain

House on Formentera Island by Marià Castelló Martínez in Spain


task: house on Formentera IslandArchitects: location: Platja de Migjorn, SpainArea: 3,390 sq.ftPhotographs by means of: Courtesy of 

, a Spanish studio based on the Formentera Island, have merged the herbal panorama with modern-day architecture to create the residence on Formentera Island or otherwise referred to as the “Bosc d’en pep ferrer’ challenge. The design of this costly house inhabits a cross phase of the plot, exposing naked rock to permit a glimpse of the breathtaking herbal splendor of the website.

Bosc d’en Pep Ferrer is the conventional toponym of a massive plot placed next to the seaside of Migjorn, at the south coast of the island of Formentera. This territory has a place that unleashes the preference to inhabit an oneiric view, wherein the horizon is simplest reduce by the stunning silhouette of the Pi des Català Tower, constructed in 1763.

The undertaking makes a speciality of the duality between the telluric and the tectonic. The heavy and the light. The earth and the air. the hand made and the technological. Compression attempt and traction resistance.

The rock, which involves the surface within the chosen area, has been carved as though it have been a sculpture, offering a cavity reminiscent of the ‘marès’ stone quarries. an entire area materialized with a single stone. Monolithic. Megalithic. Stereotomic.

The intervention offers a house for a own family sensitive to the environment, which program is divided into three light modules constructed in dry creation systems and a hollow space made by subtraction of cloth at the lower ground. This longitudinal disposition gives location to complete-empty successions , patios, connecting walkways, transverse views and an area created by way of time and determined by using wonder: a herbal cave inside the primary get right of entry to courtyard, which become included to the project for the duration of the manner of creation.

The shape is effortlessly comprehensable and manifests itself in three stratums with ascending degrees of precision: the decrease ground expresses the plain absence of containment walls brought to the rocky layer, in addition to the arrival of a small concrete shape that regulates the upper level of this floor and constitutes the support platform of the floor ground. on the top ground, as if it have been a actual-scale scale version, the double-supported installation of the shape will become glaring from the interior, wherein it has been left visible in most cases. here a unmarried element (go-laminated wooden pannels) cluster numerous features: shape, closure and interior completing.

The superior fine of the used materials and their unions has performed an essential function in the process of creation and realization of the mission. Bioconstruction standards has given choice to herbal substances and if possible from the construction location: sculpted rock, overwhelmed gravel from the excavation, capri limestone, pine and fir wood, recycled cotton panels, white macael marble, excessive permeability silicate painture, etc. All this has reverted to hygroscopic enclosures which are permeable to water steam and assure fine and wholesome indoor environment, whilst at the equal time require much less power efforts for the proper bulding functioning.

at the environmental level, the design gives passive bioclimatic systems of confirmed effectiveness in this climate, in addition to water self-sufficiency thanks to a massive volume rainwater cistern that reuses rainwater.

Source: Here

House on Formentera Island by Marià Castelló Martínez in Spain Photo Gallery