W House by ODE Architects in Gyeongju, South Korea

W House by ODE Architects in Gyeongju, South Korea


assignment: W HouseArchitects: location: Gyeongju, South KoreaArea: 3,207 squareftPhotographs with the aid of: Youngchae Park

The W house is a current circle of relatives home positioned near the coastal metropolis of Gyeongju in South Korea.It become designed through the South Korean studio  in a way that it is surrounded by thick bands of fluted concrete that create a dramatic play of light and shadow. moreover, this 3,207 square foot house spans across two memories and it is designed to respond to its environment between the city on one facet and the mountains on the alternative.

The traditional Hanok seems to tells us that structure does now not have to be the protagonist. It shows that turning into a part of a surroundings via itself is an top notch feat and interaction with nature in all instructions can take place effortlessly. although unilaterally controlling the surrounding environment for a protagonist is exciting and exhilarating, it's also burdensome to the surrounding. As such power and tension seeps into structure, a experience of supremacy is provided but on the identical time a burden of no longer looking to taint its authority and control. This burden causes an incessant or abandoned unilateral warfare, however in a manner, nobody desired that struggle within the first place.

non-stop change through the multidirectional conversation we possessed was what became aspired for W house, in preference to a bought linear and unilateral appearance. due to the fact nature is the agent of steady alternate, it's miles extraordinarily hard for architecture to continuously alternate with out forming an interrelationship with nature.

although the apparent truth of depending on nature at times takes a whole new which means, we should well known this fact extra in-intensity if we're to muster the braveness to let nature take its course and leave matters be.

As befits its name because the repository of cultural background, Gyeongju gives off a robust sense of cultural symbolism as it's miles surrounded through layers of Hanok-fashion homes and cultural property. The plot of land in Gyeongju is extensive and the mild slope in the direction of the southside lets in for a relaxed and uninterrupted a ways off view of Mt. Byeokdosan. The building is stretched out in the direction of the south, and partially protrudes out at the south and north entrance websites, presenting space for a comfortable garden and backyard, and clean experience of direction with the environment. the primary rooms are located across the south lawn and feature open windows dealing with south. carrier regions are located on the northside to offer comfort and a experience of independence to the primary rooms. The corridor is made from a protracted ceiling in order that light seeping in through the distance on each facets divides the space and accompanies people taking walks via the hall.

The eaves make bigger with the similar share to Hanok eaves. The eaves on the southside manipulate the quantity of the robust light that pours down for lengthy hours, bridge the inner and external regions, and perform many different capabilities. The unfastened shaped eaves fall consistent with the environment via softly and skillfully embracing the mountain terrain just like the inside waist line of Hanok eaves, for that reason permitting the surroundings to take inside the building to emerge as part of the background for a person looking in.

To permit for a deeper and more certain courting with the surroundings, curves are uncovered in pattern-shape at the concrete surface of the eaves, similar to the scale visible in Korean concave tiles.

moreover, the concave tiles and styles undertaking the motion of mild as shadows, and subtly offers distinctness and clarity to the movement and lifestyles of light. The interrelationship among the movement of mild expressed by way of structure and the expression of architecture through light will preserve on as long as the building remains standing.

Source: Here

W House by ODE Architects in Gyeongju, South Korea Photo Gallery